درباره نویسنده (آتول گاواندی)
آتول گاواندی، جراح، نویسنده و محقق بهداشت عمومی در کشور آمریکا است. او همچنین استاد گروه مدیریت بهداشت در دانشگاه هاروارد است. گاواندی در سال 1965 در نیویورک به دنیا آمد و تحصیلات خود را در رشته زیستشناسی دانشگاه استنفورد و علوم سیاسی به پایان رساند. گاواندی در سال 1995 از دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد فارغالتحصیل شد و در سال 2003 آموزش دستیاری پزشکی را در همین دانشگاه گذراند. گاواندی در دوران تحصیل خود در عرصه سیاست حضور فعالی داشت. او در دوران ریاستجمهوری کلینتون بهعنوان مشاور ارشد وزارت بهداشت و خدمات انسانی انتخاب شد.
آتول گاواندی پزشکی فعال و نویسندهای محبوب و پرکار است. او علاوه بر نوشتن کتاب، مقالات متعددی را برای نیویورکر به رشته تحریر درآورده است. مجلههای تایم و فارین پالیسی در سال 2010 گاواندی را در لیست متفکران پرنفوذ دنیا قرار داده است. او همچنین بهواسطه تحقیقاتش در حوزه سلامت جایزه ملی مطبوعات آمریکا را از آن خودکرده است.
از کتابهای آتول گاواندی که به زبان فارسی ترجمه شده است میتوان کتابهای «مرگ با تشریفات پزشکی» و «چکلیست» را نام برد.
چکلیست
چطور کارها را به شکل درست انجام دهیم
اثر آتول گاواندی / مترجم: مریم شبیری
The Checklist
How to Get Things Right
By Atul Gawande
درباره کتاب
در میکروکتاب “چکلیست: چطور کارها را به شکل درست انجام دهیم” نوشته آتول گاواندی، میآموزید که چکلیستها به چه دردی میخورند و چگونه چکلیستهای ساده میتوانند شما و زندگیتان را دگرگون کنند، همچنین با مثالهایی که در جهان حقیقی رخداده، ارزش چکلیستها را درک میکنید.
شما با شنیدن چکلیست (The Checklist) یاد چه چیزی میافتید؟ شاید وسایل مسافرت یا گردش! ولی میخواهیم به شما بگوییم که چکلیستها در صنعت پزشکی و هواپیمایی هر روز جان هزاران نفر را نجات میدهند. چکلیست، لیست سادهای است که شما میشناسید، ولی بهعنوان یک دستیار ماهر برای شما و ذهنتان کار میکند.
در شرایط بغرنج، مانند آنچه که اکنون کموبیش همه صنایع و حرفهها با آن روبهرو هستند، راهکار مشکلات تکنیکال و دشوار است. اغلب راههای گوناگون و فراوانی برای رفع یک مشکل وجود دارد؛ ولی بهقدری در این پیچیدگیها غرق میشویم که فراموش میکنیم قبل از هر کاری واضحترین و منطقیترین راهها را تست کنیم. برای غلبه بر این مشکل، از تجربه صنعت هواپیمایی استفاده کنید: چکلیستی آماده کنید که بتوانند از آن استفاده کنند و همزمان اطمینان یابند که همه کارهای لازم انجام شده است. چکلیستها، وسیلهای تجاری هستند که به فراموشی سپرده یا نادیده گرفته شدهاند. زمان آن است که آنها را از تنهایی خارج کنیم.
در قرن بیست و یکم شرایط ما این است: امروزه ما علم حیرتانگیزی را گردآوری کردهایم. این علم را در اختیار تعدادی از کارآمدترین، حاذقترین و سختکوشترین اشخاص جامعه قرار دادهایم و آنان با استفاده از آن، کارهای شگفتانگیزی انجام دادهاند. بااینوجود این علم معمولاً غیرقابلکنترل است. در بیشتر زمینهها، از پزشکی گرفته تا امور مالی و از کسبوکار گرفته تا دولتها، خطاهای قابلاجتناب ویرانگر و ناامیدکنندهای دیده میشود. علت آن هم واضح است: گنجایش و پیچیدگی آنچه میدانیم، از توانایی فردی ما برای استفاده درست، سالم یا قابلاطمینان از مزایای آن فراتر رفته است. علم هم ما را نجات داده و هم باری به دوش ما گذاشته است. به این معنی که به استراتژی مختلفی برای غلبه بر شکست لازم داریم، یک استراتژی که مبتنی بر تجربه باشد و همزمان با استفاده از مزایای علمی که داریم، نقایص انسانی ما را هم جبران کند. چنین استراتژی در حال حاضر وجود دارد و بهقدری ساده است که کموبیش مسخره به نظر میآید. حتی از عقیده برخی که سالیان پیدرپی را بادقت صرف ایجاد مهارتها و فناوریهای پیشرفته کردهاند، احمقانه است. این استراتژی همان چکلیست است!
این کتاب مناسب چه افرادی است؟
• افرادی که به دنبال پیشرفت در برنامهریزی شخصی خود هستند.
• مدیرانی که میخواهند کارآمدترین برنامهریزی را برای کارمندان خود طراحی کنند.
چکیدهای از کتاب
ایده چکلیست شاید در دنیای پیچیده امروز یک مفهوم ساده و مضحک به نظر بیاید، اما شواهد حاکی از مفیدبودن آن است. چکلیستهای خوب، ذهن شما را از کارهای روزمره و بدیهی خالی میکنند و در نتیجه میتوانید روی مسائل سختتر تمرکز کنید. تأثیر مفید چکلیستها در سرمایهگذاری هم به همان اندازه صنایع هوایی و پزشکی به اثبات رسیده است. چکلیستها تأثیر جادویی خود را در هر زمینهای که تصور کنید، نشان میدهند و با پیچیدهتر شدن روزافزون صنایع در آینده هم مؤثرتر خواهند بود.
«ما چکلیستها را دوست نداریم. آنها میتوانند خستهکننده باشند. چکلیستها جذاب نیستند. اما من فکر نمیکنم موضوع در اینجا تنبلی باشد. این که مردم از نجات جان افراد و پولسازی طفره میروند، دلیل عمیقتری دارد. آنها استفاده از چکلیست را خجالتآور و مایه شرمندگی میدانند. چنین کاری با باورهای عمیق آنها درباره نحوه برخورد الگوها و بزرگان، کسانی که آرزو داریم؛ مانند آنها باشیم، با مشکلات و شرایط دشوار مغایرت دارد. بزرگان واقعی پردلوجرئتاند و بداهه تصمیم میگیرند. آنها پروتکل یا چکلیست ندارند. شاید لازم باشد طرز فکر ما درباره قهرمانی بهروزرسانی شود.»